Onderzoek en behandeling door de osteopaat

Een bezoek aan een osteopaat duurt drie kwartier tot een uur. Tijdens het eerste consult stelt de osteopaat veel vragen: over de klacht, maar ook over de ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert zij te achterhalen welk weefsel bij jou de klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek, waarna de osteopaat de bewegelijkheid van het weefsel herstelt.

Behandeling door de ostheopaatTijdens het onderzoek kijkt de osteopaat naar de bewegelijkheid van drie verschillende systemen:

  • Het bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten en spieren.
  • Het orgaansysteem, waaronder behalve organen en hun omringende vliezen, ook bloedvaten en het lymfestelsel vallen.
  • Het craniosacrale systeem, met schedelbotten, wervelkolom, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie.

Alle structuren in het lichaam hebben een bepaalde mate van bewegelijkheid. Als deze verstoord raakt kunnen er klachten ontstaan. De osteopaat onderzoekt het bewegingsverlies van de drie verschillende systemen en kan zo analyseren waarom het lichaam niet meer uit zichzelf herstelt. Dat doet zij terwijl de patiënt in zijn of haar ondergoed afwisselend zit, ligt en staat. Als het onderzoek is afgerond bespreekt de osteopaat wat zij heeft opgemerkt, en stelt een behandelplan op.

Met zachte en soms stevige handgrepen maakt de osteopaat lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Na de behandeling duurt het enige weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Het is dan ook goed om de dag van de behandeling rustig door te brengen. Wacht met fanatiek sporten liever tot de volgende dag.

Als de behandeling aanslaat, merkt de patiënt al snel vooruitgang. Meestal zijn drie tot zes behandelingen voldoende voor herstel.